Translate

четвер, 21 січня 2016 р.

ВОДА. Благовіщенська вода. Дощова вода. Наговірна вода. Орданська вода. Купальська вода.


Благовіщенська вода відвертає лихі сили та привертає добро; від людей відганяє лихоманку, від нив - град і непомірні зливи.

Дощова вода вважається помічною від головного болю, при хворобах очей і при бородавках; особливо корисними вважаються крапельки першогу дощу, які залишаються на городині. За повір"ям, якщо вмитися на весні під час перошої грози, то та людина ніколи не хворітеме.


Купальська вода. Вода на Купала має особливі цілющі властивості. Особливо хворим на шкірні хвороби радили в цей день до схід сонця скупатися  в річці. Разом із купанням в Україні був звичай вмиватися водою з чотирьох криниць. Цілющі властивості приписувалися й зібраній до схід сонця на Купала росі, котру використовували при очних захворюваннях. Був також звичай занурювати хвору дитину у воду, настояну на "іванівських травах".  Таку "іванівську воду" "черпали", розстеливши в полі (найчастіше в житі) полотно. а коли воно намокло, видушували з нього вологу.

Наговірна вода - та, над якою проказував замовлення знахар. ЇЇ використовували при найрізноманітніших захворюваннях - пристріті, "вроках" тощо, при "виливані" ляку, "заварюванні бабиць", вона була необхіднимв атрибутум при лікуванні укусом гадюки.










Орданська вода (богоявленська, йорданська). Вода на Водохрещу убезпечує від недуг на цілий рік, а хворим повертає здоров"я. Водохрещенські купелі були в давнину досить частим явищем.

Немає коментарів:

Дописати коментар