Translate

неділю, 24 січня 2016 р.

РОСЛИНИ ТА КВІТИ. Аїр


Аїр, або татарське зілля (лепеха, татар-зілля). Хрест із цього запашного зілля, м"яти і любистку, розміщений на покуті в Зелені свята, - надійний оберіг від злих сил. Добре відомі й ранозагоювальні властивості аїру. Ще запорожці гоїли рани й вереди, прикладаючи компреси, зволожені горілкою і присипані сушеним коренем аїру.
    Легенда розповідає, що рослина ця прийшла в Україну з татарськими ординцями, які завжди брали це зілля з собою в походи, вважаючи, що воно очищує воду. Татари кидали в незнайомі річки та озера шматки кореня, щоб спокійно пити воду та напувати коней. Зілля з довгими, мечоподібними листками скоро прижилося понад берегами річок, озер та ставків. Ця рослина займала в народній медицині Полісся особливе місце. "Скільки паху, стільки помочі", - так казали про лікувальну силу лепехи поліщуки. Відваром кореню рекомендували мити голову, вживали проти зубного болю, жували під час епідемії холери. Для лікування брали лепеху тільки ту, якою встеляли долівку на Зелені свята, мили голову в певні дні - середу та п"ятницю, а використану воду виливали через межу на чужий город і бігли не оглядаючись до хати.

Інші назви: аїр тростинний, ірний корінь, татарське зілля, татарська трава, Явер.
Аїр болотний — багаторічна трав’яниста рослина сімейства Ароїдні (Araceae). Має тригранний, прямостоячий, негілочне стебло висотою 50 — 110 см.
Кореневище лепехи товсте (до 2.5 см), циліндричне, розташоване горизонтально близько до поверхні, жовтувато-зеленого кольору. Від кореневища вниз відходять численні додаткові корені, а вгору ростуть лисяча мечовидної форми.
Цвіте аїр в травні — липні. Квітки дрібні двостатеві, зібрані в качан, зеленувато-жовті. Плід — шкіряста червона ягода. Ця рослина дуже любить вологу, тому зростає вздовж річок, озер, на болотах і заболочених місцях. Батьківщиною аїру болотного вважається Індія і Китай. В даний час він росте по всій території Європи.

Збір і заготівля сировини

Для лікарських цілей використовують кореневища аїру болотного, які заготовляють восени або ранньою весною. Їх миють, сушать на відкритому повітрі, нарізають на шматки і далі сушать при температурі 25 — 30 ° С. Зберігають у в сухому місці в закритій упаковці. Термін зберігання — 3 роки.

Склад рослини: Кореневище аїру болотного містить ефірну олію (до 5%), аскорбінову кислоту (150 мг%), глікозид акорин, крохмаль, дубильні речовини, смоли.

Властивості аїру , застосування, лікування

Аїр болотний має протизапальну, відхаркувальну, антибактеріальну, жовчогінну, тонізуючим і дезинфікуючим властивостями.
Його застосовують при порушенні травлення і секреції шлунка, запаленні кишечника, кишкових кольках, метеоризмі. Також використовують його після важких захворювань і фізичної перевтоми.
Речовини аїру посилюють виділення шлункового соку і збільшують в ньому кількість соляної кислоти. Малі дози аїру підвищують тонус жовчного міхура, активізують жовчовидільну функцію печінки, збільшують діурез.
У гінекологічній практиці цю рослину використовують для лікування гипоменструального синдрому, вторинної аменореї, при клімактеричному синдромі, ослабленні лібідо. Ще аїр застосовують при бронхіті, бронхопневмонії, плевриті, захворюванні жовчних проток, блювоті, діареї, сечокам’яної хвороби, виразкової хвороби шлунка. Щоб кинути палити, для поліпшення зору, слуху і пам’яті вживають сік кореневищ аїру.
Зовнішньо це рослина застосовують для полоскання при неприємному запаху з рота, для спринцювання при кольпітах, для промивання гнійних ран. Ванни з кореневищ аїру показані для лікування рахіту і золотухи у дітей, при захворюванні жіночих статевих органів, при гострих і хронічних формах артриту, обумовлених порушенням обміну речовин.

Лікарські форми і дози

Настій кореневищ аїру. 10 гр (2 столові ложки) кореневищ залити склянкою окропу і настояти в закритому посуді. 3 — 4 рази на день по 1/4 склянки приймати за 30 хвилин до їжі.
Настоянка сухих кореневищ аїру. Готують на горілці у співвідношенні 1: 5. 3 рази на день приймають по половині чайної ложки.
Відвар кореневищ аїру готують з розрахунку 10 гр кореневищ на склянку води. Для ванн відвар готують із розрахунку 300 гр кореневищ на 5 л води. Кип’ятять 5 — 7 хвилин. Ванни приймають по 20 хвилин

1 коментар: