Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

РІЗДВО

   
       Різдво - у давнину свято на честь могутнього бога Рода - творця Всесвіту. Від прадавніх часів так стало називатися велике свято різдва світла, яке за 12 священних ночей творення Всесвіту (25 грудня - 6 січня), кожна з  яких тривала 1000 років, подарувала нам богиня всього сущого Лада.
Тоді народилися життя і весь земний світ: золоте Сонце на Святий вечір, ясен Місяць на Щедрий вечір та богиня кришталевої води Дана на Водохрещу. Тому на честь творця Всесвіту готували 12 священних страв, які є жертвою 12-ти сузір"ям Зодіаку, бо приготовленні від їхнього Живого вогню.
       Свято Різдва Христового було запроваджене у 30-х роках ІІ ст. в Александрії. Давні римляни урочисто вшановували  тоді народження небесного світила в день зимового сонцестояння. Щоб протидіяти цьому давньому звичаю, християнський Рим на місце Сонця-бога поставив свято Сонця-Богочоловіка. Від 354 р. Католицька Церква називає Ісуса Христа Сонцем правди, Сонцем справедливості. У Православній Церкві прихильниками свята Різдва Христового 25 грудня стали святі Василій Великий, Іоанн Златоуст. Нині Православна церква відзначає це свято за юліанським календарем, тобто 7 січня. 

Немає коментарів:

Дописати коментар