Translate

середа, 20 січня 2016 р.

ВОДА


ВОДА - за народними віруваннями, найвеличніший дар неба Матері-Землі, бо вона оживлює її та робить плодючою. Вода також виступає як спосіб магічного очищення. Води за первісними уявленнями, поділяються на чоловічі та жіночі. Чоловічі - це дощові й снігові, "небесні" води, а жіночі — "земні", води криниць, колодязів, джерел. Саме небесні води здатні запліднити землю, поєднавшись із земними водами. Як і вогонь, вода нетерпима до всякої нечистої сили: вогонь спалює,а вода змиває і топить напасті злих духів. Вода
у предків була святою, вона обожнювалася. У народі кажуть: "Будь багатий як земля, а здоровий, як вода!" Вода очищує людину від гріхів. Земна вода поєднана з небесною, а тому є символом морального і духовного очищення. Щоб викликати вологу з небес, ій приносили в дар найсвятіше творіння Матері-Землі - хліб.
    Аби задобрити водну стихію (особливо при повенях), селяни приносили їй спеціальні жертви. Ще донедавна існувала віра в те, що річка, розлившись навесні, не спаде доти, доки не прийме офіру (жертву). Отож люди кидали в річку курку чи півня або хоча б мишу. Жертвоприношення часом бували й більші топили коней, іншу домашню худобу. Водним демонам, крім хліба, кидали грудкову сіль, варену рибу, мертвонароджених дітей, здохлих тварин. Бджолярі топили перший рій у жертву водяному. У велику посуху із землі викопували трупи потопельників (а їх часто ховали на березі річок чи озер, де вони загинули) і кидали у воду.
   
Символіка води і Сонця на ритуальних браслетах ХІІ-ХІІІ ст.

    На особливе ставлення предків до води, крім старовинних колядок, указує й українська пісня «Божок». У ній розповідається про божка, який простував собі дорогою. Зустрівши дівку з водою, він попросив напитися, але та відмовила, «бо вода есть нечиста». Божок на це відказав: «Ой ти, дівко, сама нечиста, а вода есть завжди чиста». Звичайно, дівчина за таке нешанобливе ставлення до води була покарана:

Стала дівка, налякалась,
Перед Богом заховалась.
Скоро дівка в церкву войшла -
На сім сажень в землю пойшла.

Особливу зцілювальну силу мають орданська, стрітенська, купальська та непочата вода.

Про такі води я напишу чуть пізніше.
Благовіщенська вода.
Вода "Єлена"
Дощова вода
Зоряна вода
Купальська вода
Наговірна вода
Непочата вода
Орданська вода
Правдива вода
Свята вода


Немає коментарів:

Дописати коментар