Translate

четвер, 28 січня 2016 р.

ВИНОГРАД

Виноград наділений ознаками святості; це символ життєвої ниви, радості і краси новоствореної сім’ї. За давньою легендою, людина врятувалася від потопу, піднявшись лозою, яка виросла до неба. Інша легенда пов’язує виноград з іменем Ноя, який посадив першу лозу та поливав її кров’ю лева, мавпи і свині (натяк на стадії поведінки людини, яка п’є вино). Раніше назва «виноград» означала не тільки рослину, а й сад узагалі. У щедрівці співається:
 


Що в пана дядька да на його дворі,
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Там сад-виноград да посажений,
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Райські пташки да принажені.
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Наїхали гості да непрохані —
Щедрий вечір, Добрий вечір!
І непрохані, несподівані.
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Попускали коні непутані —
Щедрий вечір, Добрий вечір!
І непутані й негнуздані.
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Вони сад-виноград, да поламали,
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Райські пташки да розігнали.
Щедрий вечір, Добрий вечір!
— Не гнівайся, пане господарю!
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Ми сад-виноград да посадимо,
Щедрий вечір, Добрий вечір!
Райські пташки да принадимо.
Щедрий вечір, добрий вечір!
    Зображення грон винограду часто використовувалися у декоративній різьбі царських врат XVI—XVIII ст. Виноградний сік — «кров Божа». Кісточки та шкірки винограду не кидали на землю, щоб випадково не наступити на них. Вірили, що людина може заховатися під виноградом від переслідування диявола, вовкулаки і т. ін. Виноград уважається символом плодючості. З виноградної лози виготовляли весільні вінки, нею прикрашали весільні хліби. Наречену обсипали сушеним виноградом, горіхами і зерном, щоб у неї були діти. На Купала у вогнище кидали лозу: хто перескочить через неї, того чекає скоре одруження. Чоловік, аби повернути собі статеву силу, мав розплутати у винограднику декілька лозин. Гілки винограду освячували у Вербну неділю; з них робили лозинки для ритуального биття, яке, за повір’ям, приносило щастя, удачу, а також плодючість худоби.
     У фольклорних пісенних текстах виноград наділений ознаками святості, символізує плодючість, радість і красу новоствореної сім’ї, її добробут. Грона винограду: а) теща ламає по віточці і вітає зятя; б) дівчина просить, що коли вона буде йти за нелюба, то щоб він не цвів, гілля не спускав, ягідки не сповнялись і навпаки.
    Сад-виноград — це життєва нива, на якій чоловік є сіячем, а жінка ростить і плекає дерево роду. Іноді виноградні грона — це символ дівчини чи нареченої.

Виноград — багаторічна витка рослина з переважаючою кількістю обох статей квіток. Ця рослина запилюється вітром, комахами і самостійно. Ліана винограду може досягати 30-40-метрової довжини і росте, прикріплюючись до опор за допомогою вусиків. Листя винограду чергові, черешкові, цілісні, з трьома або п’ятьма лопатями. Двостатеві, зеленуваті, зібрані в рихлу або густу волоть дрібні квітки з’являються в травні-червні.
   Кора на дорослих стовбурах коричнева, з глибокими борозенками, в деяких місцях відокремлюється від стовбура. На молодих ліанах кора жовтувата або червонувата.
   Плоди винограду можна збирати в серпні-вересні, вони являють собою соковиті ягоди, зібрані в грона, усередині яких знаходяться насіння. Люди навчилися розмножувати виноград насінням і вегетативно — за допомогою живців, відводок, методом щеплень. Виноград культурний використовується для виробництва родзинок, виноградного соку, вина, варення, компотів і оцту.

Корисні властивості винограду.

    Виноград — не тільки смачна і красива ягода, але й прекрасне джерело здоров’я і життєвих сил. Його корисні властивості надають лікувальну дію на організм людини. У стиглих ягодах винограду містяться легко засвоювані цукру, представлені глюкозою і фруктозою. Також цінними речовинами є сахароза, рафінозі, ксилоза та інші сахароподобние компоненти. Сік винограду — складний розчин, у ньому багато органічних кислот: винної, яблучної, лимонної та бурштинової.
    Науково доведено корисний вплив на роботу органів фумарової, гликолевой, щавлевої, глюконової та інших кислот. У соку зрілих плодів винограду виявлені всі необхідні мінеральні речовини, велику кількість калію, кальцію, натрію, магнію, заліза, марганцю, алюмінію. Є група аніонів, таких як фосфор, сірка, кремній і хлор. Виноград забезпечує організм марганцем, молібденом, бором, титаном, ванадієм, радієм, цинком і кобальтом. Це цінні біологічні каталізатори.
   Важливий вплив на життєдіяльність органів і систем має наявність в соку винограду солей заліза. З їх допомогою активно утворюються червоні кров’яні кульки. У м’якоті і шкірці виноградних ягід багато пектину, який має антитоксичну властивістю і допомагає організму звільнятися від радіоактивних елементів, важких металів і різних токсинів. Вітамінний комплекс винограду складається з вітаміну С, каротину, вітамінів групи В, Р. Ензими нормалізують травлення їжі і регенерацію тканин.
   Фермент ліпаза розщеплює жири і сприяє їх переварюванню. Корисними є пероксидаза, катехолоксідаза, альдолаза, естераза. До числа важливих елементів виноградного соку відносяться дубильні, фарбувальні, ароматичні і азотисті речовини, фітонциди. Свіжий виноградний сік має антисептичну дію, запобігає вплив збудників різних хвороб.

Застосування.

   Лікувальні властивості винограду дозволяють застосовувати його при лікуванні анемії, деяких серцево-судинних захворювань, цирозу печінки, хронічного гепатиту. Використовують ягоди для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, для поліпшення стану здоров’я при гострому та хронічному нефриті, нефрозі. Вживання виноградних ягід і соку — хороша профілактика утворення сечового піску і каменів у нирках.
   Рекомендується прийом винограду при хронічних формах туберкульозу легенів. Рослина проявляє лікувальні властивості при катарі глотки і гортані, подагрі, п редотвращает поява багатьох захворювань. Органічні кислоти діють заспокійливо, посилюють діяльність підшлункової залози. При гіпертонії виноград діє як гіпотензивний засіб, спостерігається ослаблення серцевих поштовхів і зниження частоти пульсу. Під впливом органічних кислот посилюється діяльність підшлункової залози.
   Медики рекомендують виноград людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, для підвищення секреції і кислотності шлункового соку. Корисно вживати свіжий сік винограду при запальних захворюваннях дихальних шляхів і астмі. При прийомі винограду, завдяки стимуляції кісткового мозку, поліпшується функція кровотворних органів. Один стакан соку винограду постачає організм добовою нормою вітамінів В, С, Р. виноградолікування практикується у відомих здравницях Криму, Молдавії, Грузії, Вірменії, республік Середньої Азії.

Ягоди винограду.
   Соковиті плоди винограду являють собою ягоди, розмір і вага яких може бути різним. Ягоди бувають білі, сірі, рожеві, червоні, темно-сині. Смак ягоди культурних сортів може бути нейтральним, прісним, трав’янистим, мускатним, суничним, пасльонових. Ягоди винограду різноманітні за формою: вони бувають округлі, яйцеподібні, овальні, видовжено-вигнуті. Шкірочка може бути щільною і тонкої, добре чи важко відокремлюємо від м’якоті, покрита восковим нальотом або без нього.
   М’якоть ягід має різну структуру: у одних сортів вона дуже м’яка, в інших — середньої щільності, буває тверда і дуже тверда. Молоді зелені ягоди до дозрівання випаровують через свою поверхню воду, дихають і виробляють органічні речовини, цукор в них практично відсутній. У міру дозрівання збільшується кількість цукру, знижується вміст кислоти, зростає число складних ефірів і фарбувальних речовин в шкірці.

Калорійність винограду.

   Солодкий, приємний на смак виноград містить цукор, Через свою калорійності виноград по праву можна назвати незамінним продуктом, здатним тамувати голод і заповнювати запаси енергії. У білих сортах винограду калорійність становить 43 кілокалорії на 100 г, в червоних сортах — 64 кілокалорії, вміст вуглеводів -17 р Помилковою є думка, що вживання винограду викликає збільшення у вазі. Виноград підвищує апетит, вага набирається за рахунок з’їденої їжі. Якщо з’їдати 10-15 ягід на день і дотримуватися помірності в їжі, то повнота вам не загрожує.

Олія з кісточок винограду.

   Виноградні кісточки наділені безліччю властивостей, надають сприятливий вплив при лікуванні багатьох захворювань. Але біологічно активні речовини зберігаються лише в маслі, одержуваному методом холодного пресування. У ньому містяться біофлавоноїди нагадують за структурою жіночі гормони (естроген), виявлено велику кількість вітаміну Е, вітаміну С, а також цинк, мідь, селен. Виноградна олія вважають самим потужним природним антиоксидантом, що підвищує еластичність кровоносних судин.
   Масло сприяє зниженню рівня холестерину в крові, корисно як профілактичний засіб при початковій стадії гіпертонії. Щоденне вживання чайної ложки виноградного масла значно знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу і артриту. Також рекомендується приймати масло для підвищення імунітету, захисту від інфекційних хвороб. Масло виноградної кісточки постачає організму поліненасичені жирні кислоти, дубильні речовини, ензими, хлорофіл, калій, натрій, залізо.
   Лікувальне масло попереджає інсульти, інфаркти, тромбози, купероз. Застосування масла виноградних кісточок у поєднанні з терапією при варикозі вен і геморої забезпечує швидке одужання. Таке чудове лікувальний засіб має регенеруючі властивостями, що дозволяють зберігати пружність шкіри, підходить для лікування вугрів, прищів, загоєння саден, порізів і опіків.
   Показаннями до прийому масла виноградної кісточки є проблеми, пов’язані з порушенням роботи травної системи, гепатити, хвороби жовчовивідних шляхів. Приготування масла виноградних кісточок в домашніх умовах засноване на взаємному проникненні і заміщенні масел, у фізиці такий процес називається дифузією.

Рецепт домашнього приготування масла з виноградних кісточок.

   Кісточки повністю дозрілих ягід необхідно промити водою, підсушити в духовці при температурі 40-45 градусів, подрібнити на м’ясорубці або в кавомолці, наповнити ними півлітрову банку, ущільнюючи подрібнену масу, і залити рафінованою соняшниковою олією. По мірі всмоктування масло слід доливати, щоб покрити сировину на 0,5-1 см.
   Затес составл слід щільно закрити кришкою і витримати сім днів в холодильнику, час від часу перемішуючи. Після настоювання потрібно віджати кісточки через два шари марлі і знову залишити в закритій банці на 2-3 дні. Обережно, намагаючись не збовтувати, що зібралося вгорі масло зеленуватого кольору зливають в пляшку.

Витяжка з кісточок винограду.

   Витяжку з виноградних кісточок застосовують для лікування венозних захворювань. Це могутню антиоксидантну засіб, що зміцнює капіляри, ефективно при тромбозах, добре допомагає при варикозному розширенні вен, трофічних виразках, п овишает гемоглобін, нормалізує формулу крові, запобігає склеювання тромбоцитів, володіє широким спектром бактерицидної і противірусної дії.
   Доведено, що при патологіях сітківки та зорового нерва витяжка з виноградних кісточок покращує зорові функції і гемодинаміку очей. Тонізуючі властивості цілющого засобу покращують сон, знімають психоемоційне збудження. Відбувається зниження синдрому хронічної втоми. При розумових і фізичних перевантаженнях і стресах корисні речовини витяжки поповнюють організм енергетичним зарядом.

Екстракт з кісточок винограду.

   Екстракт виноградних кісточок містить глікозиди, фруктозу, флобафен, Енін. У великих кількостях в даному засобі присутні яблучна, фосфорна, кремнієва, саліцилова, лимонна, бурштинова, щавлева кислоти. Завдяки наявності в екстракті солей калію, кальцію, заліза, магнію, вітамінів В1, В2, А, С, дубильних речовин, флобафени і лецитину відбувається оновлення клітин. Цінність лікувального засобу — потужні антиоксиданти, які нейтралізують ферменти, що руйнують структуру сполучних тканин.
   В результаті їх дії зміцнюються стінки судин і нормалізується рівень колагену шкіри, сухожиль, хрящів. Екстракт здатний відновлювати функцію сітківки ока, приймається як профілактичний засіб, що запобігає інфаркт міокарда і атеросклероз. Куріння, побічна дія ліків і погана екологія позначаються на здоров’ї людей; екстракт з виноградних кісточок допоможе вивести токсини, знизить негативний вплив шкідливих речовин на організм.

Настоянка з кісточок винограду.

    Спиртову настоянку з кісточок винограду можна приготувати в домашніх умовах. Для цього кісточки червоних сортів винограду миють, обсушують серветкою, розчавлюють і поміщають в півлітрову банку. Сировину заливають 250 мл горілки, щільно закривають і витримують у темному місці протягом місяця, щодня струшуючи. Коли настоянка буде готова, її необхідно процідити і приймати п’ять днів по 1 краплі на день під час їжі, потім на п’ять днів потрібно зробити перерву. Настоянкою лікують захворювання горла, застосовуючи її як полоскань.

Як зберігати виноград.

   Для тривалого зберігання необхідно вибирати здорові грона без цвілі і пошкоджень, ягоди повинні бути сухими, цілими, без вм’ятин, блискучими і щільними.
   Зберігання винограду буде якісним тільки в темному, прохолодному, добре провітрюваному і сухому приміщенні. Оптимальна температура зберігання — + 5-7 градусів Цельсія. Стіни приміщення необхідно побілити за допомогою вапняного молока для дезінфекції та Окур сіркою.

Протипоказання до застосування.

   Протипоказаннями до виноградолікування є: цукровий діабет, ожиріння, гострі форми туберкульозу легенів. Перш ніж вживати ягоди і приймати різні засоби на основі винограду, необхідно отримати консультацію лікаря. Не підходить виноград при уремії, гіпертонії, що супроводжується набряками, колітах, виразках в порожнині рота і шлунку. Бажано вживати свіжий сік, а якщо консервований — то без наявності консервантів.
   Сік винограду, потрапляючи на зуби, посилює каріозні процеси, рекомендується після прийому виноградного продукту ретельно полоскати рот розчиненої у воді їдальнею содою. Беручи гепарин, варфарин, аспірин, що сприяють запобіганню утворення тромбів, потрібно пам’ятати, що екстракт винограду знижує згортання крові.


Немає коментарів:

Дописати коментар