Translate

субота, 23 січня 2016 р.

РОСЛИНИ ТА КВІТИ



РОСЛИНИ ТА КВІТИ. Найпрекрасніша з богинь - богиня світової гармонії Лада-Жива, за легендами, прийшла до людей по веселці з немовлям на голові та з оберемом квітів у руках. З тих предковічних часів творення світу і виник у людей культ Великої Богині. Ця світла пам"ять збереглася насамперед в обрядо-дійствах з квітами й травами. Без перебільшення можна говорити про сотні тисяч легенд, переказів, казок, складених у народі про квіти та трави.
Фрагмент вишивки. Бойківщина ХІХ ст.

     Одвіку свято Маковія освячувало збирання, споживання і дарування стиглих плодів землі і Сонця. Великим гріхом вважалося зривати і дарувати квіти, а також незрілі плоди, бо то означає смерть (квіти несли тільки на похорони: вселяли останню земну дорогу покійній людині, клали на могилу). Зірвана й подарована квітка - знак заподіяння зла, тобто людині бажають того самого, що вчинили з рослиною. Можна було зривати рослини тільки освячені обрядом: на Зелені свята клечанням прикрашали житла, що слугувало оберегом від злих духів; на Купала дівчата плели з квітів вінки й пускали по воді - так визначали свою долю. Навіть зріле дерево рубали з дозволу духовного розпорядника роду.

До цієї теми, буде розписано рослини та квіти, прийнятні нашими предками, їхні цілющі та духовні властивості. Такі як Аїр, Аконіт, Барвінок, Бузина, Васильки, Виноград, Горох, Волошки,  Живокіс. Калина, Ялівець та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар