Translate

понеділок, 14 грудня 2015 р.

МИКОЛА ДОБРИЙ (св. Миколай, Миколай, Николай)


МИКОЛА ДОБРИЙ (св. Миколай, Миколай, Николай). Вчені вважають, що в середині 1тис. н.  е. в образі Велеса - одного із найзагадковіших богів давньої України - поєднувались різноманітні уявлення, котрі з плином часу отримали власних носіїв, а ще пізніше прийняли образи різних християнських святих.
Передусім це стосується Миколи Доброго (Милосердного, Милистивого). О. Афанасєв зазначає, що на Миколу перенесені давньоязичницькі уявлення про морського бога (власне, господаря дощового моря). Оскільки він помічник і охоронець на воді, його називають ще Морським і Мокрим.
  Святкують Миколу Зимового (6/19 грудня) і Весняного (9/22 травня). Колись Холодний Микола (а він славився приморозками) вважається одним із головних зимових свят. Він був немовби нашим Дідом Морозом. Усіляко сприяв молодятам, був улюбленцем дітлахів: коли вони спали він тихенько роздавам їм подарунки. На Зимового Миколу варили пиво: на Варвари вчиняли суміш, а на Миколу заварювади та кликали гостей. Вважалося, що від Зимового Миколая до свята Різдва Божича-Сонця - найсприятливіша пора для варіння пива. В одній колядці це представляється як один із тих сакральних звичаїв, на яких "держиться світ", і всі біди в світі від того, що цей звичай люди забувають:
Чому так нема, як було давно,
Як було давно, а з первовіку:
Святим Миколам пива не варять...
 Св. Миколай опікується не тільки людьми, а й дикими звірами та домашніми тваринами. Наведемо одну з оповідок. Чоловік їхав дісом, і захопила його ніч. Мусив начувати. Випряг воли, дав сіна. Коли дивиться: недалечко від нього на пустирі звіряче збіговисько. Злякався чоловік, ще б пак! Вовки, лисиці, зайці, ведмеді... таке назбігалось - страх глянути! Сидить заєць поруч з вовком і небоїться його. "Що за дивовижа?" - думає собі чоловік. А коли йому вже від серця відлягло, пильніше придивився і побачив: сидить поміж тою звіриною св. Миколай - старий сивий чоловік. Сидить і щось звірам розповідає, а вони слухають, розвісивши вуха.
  В одній українській казці розповідається "послав пан козака з листом, і йому випала дорога через ліс, і він як їхав тим лісом, то надибав св. Миколая , який в"язав лико - єдне добре, а друге кепське. Але св. Миколай показався йому в постаті [образі] старого діда. Той козак під"їжджає ближче до св. Миколая, дивиться на те і питає: що то ви, дідуню, отто робите; а св. Миколай відзивається до нього: а що ж? ти бачиш добре, що я роблю? Лико в"яжу. - Та я, дідуню, бачу, що ви лико в"яжете, тільки не знаю, на що? - Ото-так, козаче! Тиї лика, які я в"яжу до купи, то вони свідчать людську долю! - А чого ви в"яжете одно лико добре, а друге кепське? - Бо так треба; бо і люди такі на світі: є добрі і недобрі, то треба їх вінчати, щоб були  злі  здобрими, а добрі зі злими. - А то для чого? - Для того , бо як би звінчалися самі злі, то вони не могли в світі жити, а як би повінчались самі добрі, всі робочі, то вони з великого добра забули Бога".
   На Весняного Миколу був звичай уперше виводити коней на пашу, про що говорять народні приповідки:"Прийшов Миколай - коней випасай"; "Юрій корів випасає, а Микола коней"; "Прийшов би Микола, а літо буде". Вірили: "На полі Микола - для всіх Бог". І ще: "Попроси Миколу, а він Спасу скаже". У цей день господарі кропили конейсвяченою водою та їздиди в полі верхи - "щоб нечиста сила коней не мучила". Робили також заздоровні обіди, які звалися нікольщиною, а звідси й приповідка: "Понаставляли тих мисок, як на нікольщині!"
   Св. Миколая разом з іншими поважними святимигосподарі запрошують на Святий вечір кутю їсти. Пригадаємо ще одну давню колядку:
Сидить Миколай в кінці пристола,
Голову схилив, слізьоньку вронив;
А із тої сльози Дунай розлився.
   У давнину для вшанування покровителля худоби св. Миколайрозпалювали на пагорбах "живий вогонь", який мав горіти до кінця пастушного сезону, тобото до глибокої осені.
  У християнській традиції Микола Добрий ототожнюється зі святим Миколою Чудотворцем.
   Замовляння від злих чарівників: "Михайло-архангел, Гавриїл-архангел, Микола Милостивий! Зійдіть з небес і принесіть ключі, і замкніть чарівнику і чарівниці, відуну і відунці і упирцюнакрепко і твердо. І зійде Микола Милостивий, і принесе заліза, і поставить від землі до небес, і замкне трьома ключами позолоченими, і ті ключі викине в окіян-море; в окіян-морі лежить камінь алатир: тобі б, каменю, не відлежатися, а вам, ключам, не виплисти на моє слово".

Немає коментарів:

Дописати коментар