Translate

неділя, 15 лютого 2015 р.

Масниця

  

 Масниця (Масниці, Масляниця, Масляна, Сиропуст, Колодій, Колодка,Загальниця, Сиропусний тиждень, Масляна неділя, Пущення, Сирне пущення, Ніжкові заговини) - тиждень перед великим постом, протягом якого заборонялося споживати м"ясо, однак дозволялося сир, масло та рибу.
Свято зустрічі та проводів Масляниці, супутниці бога Колодія, після чого Колодій забороняє робити весілля, бо ще з сивої давнини наші діди-батьки засвоїли, що найкраща пора для народжень - кінець зими, коли починає воскресати природа. Породіллі до початку польових робіт одужували, дітки трохи підростали, і небуло особливих ускладнень у хліборобську пору.
   На Масницю протягом цілого тижня справляли "колодку", а в останій день "волочили колодку". Заборона м"ясної їжі була карою тим, хто не одружився, а спокутували цей гріх усі. Тому вживали переважно молчні страви, перед усім вареники з сиром, або, як їх ще називають, варені пироги. За повір"ям:
"Для Пущення сир збирали, а на Пущення треба весь сир з"їсти, щобхробаки не замножили".
Вважалось, що такими пирогами можна задобрити злі сили, бо саме цю пору вони особливо небезпечні. Тиждень перед Великим постом був розписаний по днях: понеділок - зустрічі, вівторок - загравання, середа - на столі ласощі, четвер - гучний бенкет, п"ятниця - тещині вечірки, субота - зоовицині вечорниці-досвідки, неділя - проводжання, цілування-прощання. Тиждень Масниці вважається найсприятливішим для всяких випробувань, обношування нового одягу і т. ін. Тоді ж об"їжджали молодих коней та волів.
     На Масницю був звичай "виганяти зиму" та зустрічати весну спаленням Масляниці або її проводами. Для цього обрядодійства хлопці й дівчата збирали по дворах різні непотрібні речі, складали все це на льодяній гірці і потім розпалювали багаття, яке символізувало весняне Сонце.
    Словник Брокгауза і Ефрона: "У Малоросії Масляна закінчується полосканням зубів тому, що чорти щоночі потрохи можуть витягти сир, який залишився на зубах,доки всього не витягнуть разом із зубами..."

Немає коментарів:

Дописати коментар